Какъв климатик да изберем – инверторен или хиперинверторен?

Какъв климатик да изберем – инверторен или хиперинверторен?

Потребителите започват да си задават този и други въпроси, когато настъпи момента за покупка на нов климатик. Дали да бъде  конвенционален, инверторен или хиперинверторен? Кой да бъде производителя, кой модел и т.н.? Накратко ще разясним двата най –  често използвани вида климатици, а именно инвертор и хиперинвертор.

Инверторни Климатици
Инверторен Климатик LG

Инверторни климатици

Инверторните климатици използват технология, която е разработена и внедрена за първи път от производителя TOSHIBA. Основният принцип е промяна и контрол  на оборотите на компресора, като така се постига плавна промяна на отдаваната (респективно консумираната) мощност. При тази технология с увеличаването на оборотите се увеличава количеството компресиран фреон и обрано. На практика инверторният климатик променя количеството отдадена или отнета топлина, чрез подаване на повече или по-малко фреон в топлообменниците.

През последните години инверторните климатици навлязоха широко на пазара, като изместиха остарялата и не до там ефективна технология на конвенционалните климатици. Разбира се цената на инверторните климатизатори е по-висока, но тя се компенсира от намалените разходи за електроенергия.

Инверторни Климатици
Инвертор

Хиперинверторни климатици

Към момента хиперинверторните климатици са най-високият клас на пазара. При тях технологията на проектиране и работа да не се различава особено от тази на инверторните климатици, но все пак разлика има. Най – добрите  технологии познати на инжинерите се използват при изработката на хиперинверторите климатици. Друга разлика, която се раглеждае при енергийната ефективност. Климатиците са с различна ефективност, в зависимост от своя коефициент на преобразуване COP, и от това се определя различната консумация и съответно икономия на енергия.

Можем да кажем, че инверторните климатици са по – икономични (заради инверторното управление на компресора) спрямо конвенционалните, които нямат такова. При електроуредите енергиен клас А+(++) се дефинира при коефициент на преобразуване COP по – висок  от 3.6. Колкото по – висок  е COP, толкова по – икономичен ще е климатикът. Като хиперинверторни климатици се определят тези, чийто коефициенти са над 4.5, 5, та дори 5,3.

Инверторни Климатици
Mitsubishi Heavy Industries „Diamond“

Името „Hyper Inverter“ е търговско наименование на компанията Mitsubishi Heavy Industries. Тя го използва за най-добрата си, иновативна гама климатици „Diamond“. С течение на времето другите производители също започват да използват това наименование. По този начин те открояват своите най – високи класове климатици, които произвеждат.

Хиперинверторните климатици все още не са така широко използвани от българските потребители.Вероятната причина за това е необходимостта от по – висока  първоначална инвестиция за покупката им. Но на практика след като се доверят на хиперинверторната технология, хората бързо разбират, че инвестицията наистина си заслужава. Високата степен на енергиина ефективност и спестяване, изплаща бързо тази инвестиция. В допунение можем да кажем, че тези високи класове на климатици се произвеждат с допълнително включени  множеството технологии (т. нар. екстри). Те включват – дизайн, ниско ниво на шум, допълнителни функции за сън, управление от разстояние, посредством Wi-Fi модул. Именно, чрез тях  се създава комфорт в помещенията, а към негоникой не би могъл да остане безразличен.

За повече информация:

Кликнете тук


Call Now Button